Over Condor Arnhem Trainingen en opleidingen

Opleidingen vanuit de nieuwste inzichten

Condor Arnhem – Opleidingen & Trainingen ontwikkelt al haar opleidingen vanuit de nieuwste inzichten op het gebied van onderwijs en didactiek. Dit zorgt ervoor dat een cursist het meeste leerrendement haalt uit de opleidingen met als einddoel om vakbekwaam, vak volwassen of specialist te zijn in diens functie.

Onze opleidingen zijn opgebouwd uit leereenheden die een flexibele structuur bieden. Elke leereenheid kan zelfstandig worden gevolgd en biedt volledig afgeronde kennis en vaardigheden in een specifiek onderwerp, maar kan ook worden gecombineerd als onderdeel van een breder opleidingstraject. Deze aanpak stelt ons in staat om zowel vaste programma’s aan te bieden als maatwerkoplossingen te creëren die aansluiten bij specifieke leerbehoeften. Door deze opbouw is er altijd ruimte voor een doelgerichte en praktijkgerichte leerervaring, afgestemd op de wensen van de deelnemer of organisatie.

Het onderwijs van CA-OT bestaat uit de volgende kernconcepten.

Opleidingen staan nooit op zich zelf, maar dienen om mensen vaardigheden of kennis bij te brengen en om hen te laten functioneren in een groter geheel. Dit gedachtegoed heeft de basis gevormd voor het concept van Beroepsgericht Opleiden (BGO) met als rode draad dat het beroep, de specifieke taken binnen die beroepen waarvoor wordt opgeleid, centraal staat.

Het concept van BGO richt zich op het integreren van opleidingen binnen een bredere context, waarbij het uiteindelijke doel is om individuen voor te bereiden op specifieke beroepen en taken binnen die beroepen. Het erkent dat opleidingen niet alleen gericht moeten zijn op het aanleren van theoretische kennis, maar ook op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en het begrip van de context waarin deze vaardigheden worden toegepast.

Door het beroep en de bijbehorende taken centraal te stellen, wordt de relevantie van de opleiding vergroot. Studenten leren niet alleen de benodigde kennis en vaardigheden, maar krijgen ook inzicht in hoe deze worden toegepast in de praktijk en hoe ze bijdragen aan het functioneren binnen het grotere geheel van een beroepenveld of industrie.

CA-OT streeft ernaar om een waardevolle bijdrage te leveren in het trainen van medewerkers, zodat ze hun taken effectief kunnen uitvoeren binnen hun professionele omgeving. Het doel is om medewerkers te ontwikkelen tot competente en wendbare professionals en collega’s. Door onze, op de praktijk afgestemde, steeds vernieuwende curricula rusten wij hen toe op de arbeidsmarkt van nu en morgen. Door nauwe samenwerking met het bedrijfsleven biedt CA-OT een opleidingsportfolio met nieuwe leerarrangementen dat gestoeld is op de nieuwste ontwikkelingen. Naast een gezamenlijk fundament, biedt CA-OT maatwerk, persoonlijke afstemming en flexibiliteit van opleidingen. Door maatwerk te leveren, ontstaan verschillen in uitwerking van opleidingen en leerarrangementen. Maatwerk kan bijvoorbeeld gaan over verkorten of verlengen van een leertraject of variëren in tijd en plaats maar ook over verdieping of verbreding van de inhouden en (werk)ervaringen.

Om onderwijs effectief en efficiënt aan te bieden, is het belangrijk om aan te sluiten bij de specifieke leerbehoeften van de student (just as needed). Dit betekent dat CA-OT leeractiviteiten op tijd (just in time) en op de juiste locatie (just in place) aanbiedt, om zo het hoogste leerrendement te behalen.

Sommige opleidingsvragen vragen om zeer specialistische kennisoverdracht. Om de kwaliteit van deze kennisoverdracht hoog te houden, maakt CA-OT naast interne docenten gebruik van haar uitgebreide netwerk aan professionals. Deze professionals c.q. Inhoudsexperts zijn zowel intern als extern gebonden zijn aan CA-OT. De samenwerking kan verschillende vormen aannemen, uiteenlopend van een enkele gastles tot volledige begeleiding tijdens het leertraject en diens eindbeoordeling. Alle samenwerkingsverbanden leveren reële contexten voor de opleidingen, waardoor er een actuele aansluiting van het onderwijs is op de behoefte voor overheden.

Het inzetten van gastlessen met externe professionals biedt een waardevolle aanvulling op het lesprogramma, waarbij studenten profiteren van praktijkervaring, netwerkmogelijkheden en actuele kennis. CA-OT stelt echter wel eisen aan externe docenten. CA-OT zorgt ervoor dat alle externe professionals die betrokken worden bij de opleiding als docent en/of beoordelaar worden opgeleid en gecertificeerd.

Veiligheid staat voorop. Om de veiligheid ten alle tijden te borgen tijdens het opleiden creëert CA-OT unieke leersituaties voor kleine leergroepen. CA-OT biedt op deze manier een veilige leeromgeving waar alle cursisten en begeleiders zich gehoord en gezien voelen. Lerenden mogen leren van fouten en krijgen de kansen die zij nodig hebben. In een veilige leeromgeving kunnen lerenden zich ontwikkelen tot competente collega´s die zich professioneel gedragen in een opleidings- en werksituatie.

De doelgroep van de opleidingen binnen CA-OT is breed. Binnen een opleidingsgroep kan een divers pallet aanwezig zijn van voorkennis, motivaties en leervoorkeuren onder cursisten. Daarbij worden verschillen gekoesterd. Waar we elkaar waarderen om individuele kwaliteiten, wordt diversiteit een kracht. Het aansluiten bij de behoeften van iedere cursist, vraagt persoonlijke interactie tussen docenten en cursisten. De persoonlijke begeleiding van iedere cursist wordt daarom als een essentiële factor van het onderwijs beschouwd.

In het onderwijs van CA-OT wordt nadruk gelegd op het belang van persoonlijke begeleiding en maatwerk, waarbij de relatie tussen docent en student en de begeleiding centraal staan. Formatief handelen vormt dan ook een cruciaal onderdeel van ons onderwijs: de ontwikkeling is minstens zo belangrijk als het resultaat. Door regelmatig tussentijds te evalueren, kunnen studenten hun leerproces beter begrijpen en docenten kunnen hen hierbij effectiever ondersteunen. Het principe is dus: evalueren om te leren.

Formatieve toetsing wordt gebruikt als leermiddel, waarbij bijvoorbeeld zelftests worden ingezet om voorkennis op te halen, wat het leerproces van nieuwe kennis bevordert. Door frequente evaluatiemomenten zijn studenten gedurende de periode actiever betrokken bij de leerstof, niet alleen in aanloop naar een eindtoets. Feedback van formatieve toetsen biedt waardevolle aanwijzingen voor verdere leerprocessen, wat resulteert in een positief effect op het leerrendement.